Diuen que la primavera, la sang altera… Però el que sabem del cert és que any rere any la primavera ens sorprèn amb colors, flors, olors i alegria. Els dies s’allarguen i per tant, reprenem els hàbits de sortir a caminar, riure i gaudir al màxim de tot el que ens envolta. Però.. t’has plantejat mai fins a quin punt la primavera pot afectar-nos? O com ens hauríem de preparar per fer front a un nou canvi d’estació i combatre els símptomes tan característics de cada una d’elles? Avui al bloc t’expliquem com afecta la primavera al nostre organisme.

Com afecta la primavera al nostre organisme

Com afecta la primavera al nostre organisme? 

Com hem comentat, les variacions de temperatura, la humitat o fins i tot tenir més hores de sol no només produeix alteracions a la natura. Si no que també, ens produeixen canvis hormonals que poden afectar de moltes maneres al nostre organisme. Aquests canvis no només són físics, sinó que també són psicològics.

A continuació, detallem diferents casos en els quals la primavera pot afectar el nostre organisme.

Sistema anímic

El nostre estat d’ànim varia en funció del moment o època de l’any en el qual ens trobem. Cert és que la primavera porta en si, diferents canvis que segons la persona poden afectar de diferent manera. A algunes persones es manifesta com a eufòria primaveral, mentre que a d’altres es manifesta com a astènia primaveral.

  • L’eufòria primaveral fa referència als efectes positius derivats de gaudir de més hores de sol i temperatura. El nostre cos reacciona positivament fent que estiguem més hiperactius, feliços i desinhibits.
  • L’astènia primaveral en canvi, és el contrari. Podem dir que produeix efectes com cansament, somnolència, irritabilitat, pèrdua del cabell, etc. No obstant, aquests símptomes variaran en funció de cada un.

Sistema respiratori

Quantes vegades la gent del tu voltant esternuda durant el dia? Si una cosa porta la primavera és l’augment del nombre d’al·lèrgies, fent que el sistema respiratori sigui un dels més afectats durant aquesta època. Per què? Doncs perquè es disparen els casos de conjuntivitis, rinitis, faringitis i fins i tot l’asma bronquial.

Ossos i articulacions 

Quants de vosaltres esteu esperant el bon temps per absorbir els primers rajos de sol? L’exposició als rajos solars ens produeix un increment de la vitamina D, un dels nutrients més necessaris per a la nostra salut. La vitamina D potencia l’absorció de calci, i per tant afavoreix a enfortir els nostres ossos.

A més, el fet que practiquem més esport gràcies al fet que els dies són més llargs, fa que el nostre sistema muscular s’enforteixi, reduint-se tota mena de problemes derivats d’aquest, com pot ser l’artritis.

Sistema cardiovascular 

Per norma general, durant la primavera es produeix una baixada de la pressió arterial, que afavoreix als malalts crònics d’hipertensió. Això produeix una reducció del nombre d’infarts isquèmics i miocardis.

Sistema digestiu

Quants de vosaltres espereu l’arribada del bon temps per gaudir de la fruita i verdura de temporada? Generalment durant la primavera millora la nostra alimentació perquè mengem molta més fruita i verdura, i fruit de la calor bevem molt més líquid.

Per altra banda, la nostra activitat augmenta afavorint positivament al nostre sistema digestiu.

Com combatre els efectes negatius de la primavera? 

La millor manera de poder sobre portar el canvi d’estació de la millor manera possible, és seguint les recomanacions que t’adjuntem a continuació.

  • Dormir entre 7 i 8 hores diàries.
  • Dur una dieta sana i equilibrada, ingerint sobretot tota mena de fruites i verdures de temporada.
  • Practicar exercici a l’aire lliure diàriament.
  • I sobretot, evitar automedicar-te amb vitamines per tenir més energia.

Mantenir una bona salut i disposar d’energia per fer front al nostre dia a dia, ens ajudarà a mantenir l’equilibri fisiològic i mental. Des de Salut 360º Quiropràctic cuidem al màxim de la teva salut i de la teva columna vertebral, per això ens hem convertit en el teu centre de referencia a Palafrugell i a Girona.

 

Open chat