Has notat que el teu nadó prefereix més la lactància materna d’un pit que de l’altre? Això pot ser fruit d’una torticolis o el que també s’anomena torticolis del lactant.

Quantes vegades has dormit malament per la nit i t’has despertat amb la zona del coll rígida?  Que no pots moure i que fins i tot et fa mal al girar el coll? Aquesta tipologia de lesió es pot produir tant en adults com en nens i és fruit de moviments bruscos al coll o males postures.

Però cert és, que existeix una altre tipologia de torticolis que afecta als nadons i que es manifesta durant les primeres setmanes de vida que els impedeix girar el cap a un dels costats. Aquesta és l’anomenada torticolis muscular congènita o torticolis del lactant. Una patologia que pot estar provocada per diversos motius i que és important que es diagnostiqui i es tracti de manera ràpida, per evitar qualsevol tipus de problema en el creixement del nadó.

Què és la torticolis muscular congènita del lactant?

La torticolis muscular congènita del lactant es tracta d’aquella patologia que pateixen els nadons al néixer o durant els primers mesos de vida.

Es tracta d’una contractura muscular al coll que fa que els nadons tendeixin a tenir el cap més inclinat cap a un costat que a un altre, presentant també certes dificultats per canviar la seva postura, perquè la musculatura del coll es manté més rígida.

Quines són les causes principals de la torticolis congènita del lactant?

La causa més comú de la torticolis congènita del lactant és una lesió al esternocleidomastoide, un múscul gran i gruixut que passa pels dos costats del coll i s’estén des de la part posterior de les orelles fins la clavícula. De totes maneres existeixen varies causes les que poden provocar una lesió en aquest múscul, però principalment en parlarem de dues:

  • Una mala posició del nadó. Molts metges asseguren que la posició que ocupa el nadó al úter matern pot afectar en la lesió del mateix. Sobretot en aquells que venen de galtes.
  • Un part complicat i que requereixi de l’ús d’instrumental. En moltes ocasions, la utilització de fòrceps o ventoses ve associat a la freqüència de patir torticolis congènita gràciesala pressió que s’exerceix sobre aquest múscul per extreure el nadó.

Tot i això i després de que és probable que nosaltres mateixos n’hàgim patit, segurament pensem que ha de ser quelcom molt dolorós pel nado. Però per sort no és així, i la majoria de nadons no nota el dolor que els provoca la torticolis.

Quines conseqüències pot tenir el nadó que pateix torticolis congènita del lactant?

Si ens parem a pensar, la principal conseqüència seria que el nadó té dificultats en girar el cap cap al costat contrari, però a part d’això, podria presentar els següents problemes:

  • El nadó sempre té el cap inclinat cap a la mateixa direcció.
  • Mira per sobre l’ombro en comptes de girar completament el cap.
  • No s’enganxa prou al pit o succiona massa fort.
  • Dificultat per mamar a un dels dos pits ja que el nadó no pot girar el cap a un dels costats.
  • Plagiocefàlia o aplanament d’un dels costats del cap provocant una asimetria.
  • En casos greus es podrien donar anomalies als músculs, ossos o articulacions.

Si el teu nadó plora molt, té dificultats per enganxar-se al pit, té el cap més inclinat cap un costat que a un altre o simplement està molt irritable perquè probablement no queda del tot tip… Pot ser que tots aquests símptomes provinguin d’algun problema a les cervicals o a la seva columna.

A Salut 360 º Quiropràctic tenim les tècniques específiques per ajudar al teu nadó a millorar aquests dolors i mal estar gràcies a la incorporació d’una fisioterapeuta pediàtrica al nostre centre.

Com podem tractar la torticolis?

Tot i que la solució i el tractament van en funció del problema. Els ajustaments quiropràctics pediàtrics o els massatges que es fan a través d’un fisioterapeuta pediàtric son una opció segura i eficaç per alliberar d’aquesta tensió als nadons.

D’aquesta manera es millora el funcionament del coll del nadó eliminant els bloquejos que existeixen a través de petits ajustaments a la columna vertebral, aportant mobilitat al coll del vostre fill.

Cal dir que els ajustaments es realitzen de forma molt específica i amb molta cura, ja que s’aplica la força justa i específica per alliberar la musculatura d’aquella pressió.

De totes maneres, des de Salut 360 Quiropràctic donem una pauta de diversos exercicis als pares que complementarà els ajustaments. D’aquesta manera s’estimularà cap al costat amb dèficit el moviment del coll del nadó.

El quiropràctic o fisioterapeuta (segons el cas) millora el funcionament del coll del nadó eliminant els bloquejos que existeixen a través de petits ajustaments a la columna vertebral, aportant mobilitat al coll del vostre fill.

Cada vegada són més els pares i les mares que ens confien els seus nadons perquè els hi fem una ullada. Si notes qualsevol símptoma fora del normal, no dubtis en portar-nos-el!

Si vols més informació contacta amb nosaltres i demana ja la teva cita sense compromís!

Open chat