Ens agrada ajudar als nostres pacients a prendre decisions que els portin cap a una millor salut i més vitalitat. Tenir millor salut no vol dir “estar bé”, sinó adaptar-nos millor entorn de manera que no ens emmalalteixi.

Tal com deia en Darwin “no és el més fort ni el més intel·ligent qui sobreviu, sinó qui millor s’adapta als canvis”. És cert que el nostre cos està en adaptació constant amb l’entorn, gràcies als nostres sentits i receptors sensitius que li donen la informació al nostre cervell i aquest integra la resposta de la millor manera que sap per protegir-nos i que ho sobrevisquem.

Aquest procés d’adaptació també ve regit per les nostres experiències anteriors per tant hi ha un component emocional important.

Aquest escrit va destinat a què ajudeu al vostre sistema de defenses; el sistema immunitari. Aquest és el nostre exèrcit! Un exèrcit en el qual val la pena invertir-hi.

Què vull dir amb això? Doncs que és l’únic que ens manté vius de tots els patògens que en rodegen i de totes les toxines que consumim diàriament, tal com begudes industrials, alcohol, menjar precuinat, etc.

El passat 7 d’abril vaig assistir amb l’Antonio a una xerrada científica que ens va oferir el Dr. en Quiropràctica Carlos Gevers sobre la situació actual del COVID-19 i què tenim al nostre abast per afrontar-lo des de casa. Amb l’Antonio li dediquem aquest escrit i no hem pogut resistir de transmetre-ho als nostres pacients per lluitar aquesta situació amb tota la informació de qualitat possible.

El New York Times i la Redacción Médica parlen sobre la “Tormenta de Citokinas. Citokinas? Les citokines són uns components metabòlics del nostre sistema intern que regulen la inflamació del cos. La inflamació es genera quan el nostre sistema immunitari està lluitant per combatre una lesió o un patogen. Han vist que els pacients que donen positiu amb el test del Corona Virus, tenen elevades les Interleukines -6 (IL-6).

A la revista The Lancet, en Zhou et al., ha publicat aquest Març del 2020, un article on exposava que l’agreujament de la condició venia relacionada amb un nivell alt de IL-6 en els pacients. Aquest component inflamatori també es troba en pacients que pateixen per exemple de dolor lumbar crònic tal com ens expliquen al 2010 en Richar A. Roy et al. Al Journal of Chiropractic Medicine.

És un senyal que hi ha una inflamació en curs en el nostre cos i això ho combat el nostre sistema immunitari, i amb una inflamació global se li dificulta la feina de defensar-nos. En aquest darrer article que us menciono estaven investigant l’efecte del tractament quiropràctic sobre aquests pacients amb dolor lumbar crònic, on havien vist que els valors inflamatoris es reduïen a tal punt que quedaven al mateix nivell que al pacient sense dolor crònic. Amb això volem dir que hem de trobar la manera de reduir la inflamació al nostre sistema i facilitar-li la feina al nostre exèrcit particular.

¿Què podem fer des de casa? 

Hi ha diverses opcions que dóna suport a la ciència i que podem fer perfectament des de casa:

  1. Baixar les IL-6, per tant la inflamació sistèmica: aquests components metabòlics es metabolitzen principalment en el fetge. Per poder processar-los fins a eliminar-los del nostre cos, el fetge utilitza certs co-factors (que serien les eines necessàries per fer-lo fora): vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina B9 i el Manganès (no Magnesi!). Amb aquestes eines ajudem al cos en el procés de baixar la inflamació, pots mirar diferents laboratoris amb la teva Farmàcia de confiança i si no nosaltres solem recomanar el laboratori Lamberts el suplement que es diu “Methyl B-Complex”. Perquè és important que les vitamines B vinguin ja amb la fórmula activa, per això porta davant el “methyl“.
  2. Exercici físic: no és una opció només per combatre l’avorriment ni per estar en forma per la platja. Si no que és fonamental per mantenir un sistema inmunitari fort capaç de lluitar. Ens ho explica en David C. Neiman et al. a la revista Journal of Sport and Health Science. En aquest article tan interessant ens emfatitza els diferents beneficis pel cos el fet de fer exercici moderat de manera regular reduint el risc a posar-nos malalts. És un ajudant molt important de l’activació metabòlica del nostre sistema immunitari que activa les nostres defenses. Així treballen millor i més ràpid.
  3. Vitamina D: hi ha un parell d’articles molt destacats per la situació actual i creiem important que en prenguem consciència. La vitamina D ajuda a prevenir infeccions agudes del nostre sistema respiratori. Aquest article està publicat al BMJ el passat Febrer del 2017. El Covid-19 un dels símptomes que té, és afectació de les vies respiratòries. I a la revista irlandesa “Irish Medical Journal“, confirmaven l’optimització de la immuno-protecció gràcies a la vitamina D als Malalts per COVID-19. Per tant, si el teniu o sou de risc us recomanem que us comuniqueu. Amb el vostre doctor de confiança o infermer/a perquè us indiquin si us podeu suplementar i de quina manera. Cal dir que la vitamina D és la vitamina principal que ens ofereix el Sol. Si teniu l’oportunitat de prendre el Sol 10 minuts al matí, 10 al migdia i 10 a la tarda, us ho recomanem firmament.
  4. Ara bé, també necessitem que el nostre cos sigui capaç primer d’absorbir aquestes vitamines i després de poder utilitzar-les correctament. Com ho aconseguim això? Doncs cuidant els nostres òrgans digestius! 

I com podem cuidar els nostres òrgans digestius?  

  • El nostre estómac: necessitem tenir un àcid d’estómac prou àcid, per a començar el procés digestiu en condicions. Què fa que el nostre àcid sigui ineficient? Doncs l’estrès, redueix la producció d’àcid clorhídric i ja comencem en el primer pas a tenir problemes. Demaneu ajuda per regular l’estrès.
  • El nostre intestí: molt important oferir probiòtics als nostres intestins, aquests fan repoblar la nostra flora intestinal que són els bacteris bones que ajuden a absorbir el menjar al nostre cos. Els bacteris i el procés digestiu de l’intestí, si és eficient absorbirà més quantitat de les vitamines i dels aliments que ingerim, i d’allà es genera el nostre sistema immunitari. Sobretot cuidem la nostra alimentació, ja ens ho deia Hipòcrates “que l’alimentació sigui la teva medicina”. Si mengem malament, ens estem enverinant a nosaltres mateixos.
  • El nostre fetge: és el que fa neteja de la sang. D’acord, doncs no el saturem de feina. Les vitamines que us hem anomenat prèviament i sobretot aliments no inflamatoris. Us ho adjuntem amb una pauta de dieta a continuació.
  • Els nostres ronyons: AIGUA!!!!!! Si AIGUAAA PURA!!! Si no tenim aigua no podem eliminar, i una de les causes de l’estrenyiment és la deshidratació. Necessitem aigua per estar sans. Sabíeu que a la nit perdem 1L d’aigua aproximadament? La nostra sang no està feta de suc, ni de Coca-Cola ni de vi; està feta d’aigua i nosaltres som el 70% d’aigua.

De tot cor esperem que us hagin sigut útils els nostres consells. A nosaltres ens ha donat molta energia saber que tots aquests consells tenen una base científica darrere que els recolza.

Per tant, podem aportar un granet de sorra en els dies que estem vivint.

Us compartim també el video sobre els consells de com ajudar al nostre sistema immunitàri: 

 

Open chat